Werk van leden

Braggels Baenke

(Limburgs) tafereel in de late jaren ‘30
 

De naam Braggels Baenke is afgeleid van het Limburgse “Braggele”, wat zoveel als prutsen betekent. Een “braggelaer” is een prutser, letterlijk vertaald dus een ”in elkaar geprutst baantje”, en daar is niets van gelogen.

Alle modelbouwwetten werden bij de bouw overtreden, iets wat de bouwvreugde en bouwtijd niet altijd ten goede kwam maar mede door de hulp van enkele clubleden en van mijn vader is het resultaat het aanzien waard.

Het geeft een Nederlands (Limburgs) industrietafereel weer in de late jaren ‘30 en zo af en toe komt er een loc uit de vroege jaren ’50 voorbij. Het is geen één op één verkleining van de realiteit, maar eerder “zo had het geweest kunnen zijn”.

De modellen van de locs zijn eigenlijk de eyecatchers, deze zijn zelf gebouwd, verbouwd en/of omgebouwd.

De baan is in totaal 6 meter lang en slechts 42 cm diep, en werd analoog bereden; in de winter van 2011 is Braggels Baenke omgebouwd naar digitale besturing en had tijdens de Internationale Modellbahntage in Lahnstein/Koblenz in 2012 als zodanig haar primeur. In het kielzog van de ombouw van de baan zelf moest ook het locomotievenpark aangepast worden en kregen alle loc’s decoders. Op een enkele uitzondering na zijn ze allemaal voorzien van geluidsdecoders. Verder is er nu ook omgevingsgeluid te horen. Omdat ik nog steeds zelf loc’s bouw blijft het locomotievenpark zich gestaag uitbreiden met Nederlandse stomers. Noemenswaardig zijn de 4600, 4500, en 8700; maar ook een zeldzame 3300 maakt haar meters. De wissels en seinen zijn handbediend gebleven en worden via een aparte voeding van stroom voorzien. Verder is de baan wat detaillering betreft verder uit- en afgewerkt, zodat er nog meer te zien valt. Zo is er een kolenhandel verschenen en is het een drukte van belang op de goederenverlading. Ook zijn enkele handwissels voorzien van bewegende Nederlandse wisselstellers. De perfectionering blijft doorgaan: steeds weer worden kleine dingen verbeterd of toegevoegd. Na haar debuut op On traXS! 2011 waar ze veel lof en complimenten oogstte, soms tot verbazing van de eigenaar, is de baan -mede door de belangstelling van organisatoren van andere tentoonstellingen- begonnen aan een rondgang in het tentoonstellingencircuit. Was Braggels Baenke al te zien in Genk, Koblenz-Lahnstein, de Intermodellbau in Dortmund, Bremen, München Rijswijk en Goes, ze blijft opduiken in het internationale tentoonstellingen circuit tot in Wels, Oostenrijk aan toe!

 

Meer informatie over Braggels Baenke via

info@msm-modelspoor.nl

Braggels Baenke op YouTube

Bekijk hier ons fotoalbum