Werk van leden

Marja’s FantasyPark

Het thema van mijn modelbaantje is een fantasiepark.

In eerste instantie wilde ik een baantje in een berglandschap maken maar omdat ik met een ovaaltje werkte werd alles wel erg krap. Uiteindelijk heb ik besloten om er een fantasiepark  van te maken. Hierin kan het treintje, bijna volledig in het zicht, eindeloos hetzelfde rondje blijven rijden, met natuurlijk de noodzakelijke stops bij de stationnetjes.

Om het rijden een beetje interessanter te maken heb ik wat rangeermogelijkheden in de baan aangebracht.  Ook heb ik  een aftakking gemaakt die o.a. naar een locloodsje en draaischijf leidt. Zo kan de trein ook ingezet worden voor het logistieke gedeelte van het park. Omdat het een relatief klein baantje is met krappe bochten heb ik ervoor gekozen om alleen met rangeerlocjes en kort materieel te rijden.

Een kenmerk  van een attractiepark is dat er attracties zijn. Deze zijn bijna niet in schaal N bouwpakketjes te verkrijgen, dus moest ik zelf van alles verzinnen en maken.  Door veel rond te kijken op beurzen, tentoonstellingen en zelfs in speelgoedwinkels, heb ik uiteindelijk toch genoeg inspiratie en spullen kunnen krijgen om  verschillende attracties te realiseren. Ik heb nu onder andere een roeivijver met een piratenboot en een schateiland, een dino opgraving en een dino park, een ‘werkende’ vulkaan die ook nog beklommen kan worden , een spookhuis en een ruïnedorp in de rotswand zoals de klif-woningen die de Anasazi-indianen in Mesa Verde, Colorado Verenigde Staten, gebouwd hebben.

De vulkaan heb ik gemaakt van een houten frame opgevuld met tempex en afgewerkt met gips, de krater is gemaakt van een stukje  afvoerpijp met een diameter van 40mm met daarin verwerkt een brandsimulatieschakeling, van Conrad Electronic, voor het gloeiende lava effect en een rookgenerator voor de nodige rook.

Om het schateiland duidelijk uit te laten komen heb ik van klei een schedel gemaakt  deze laten drogen en vervolgens op het eiland in de rotsen verwerkt tot een grot. Voor een spookachtiger effect heb ik in de grot een rood lampje  aangebracht.

De baan wordt analoog gestuurd. Er kan gereden worden met handbediening maar ook met een automaat. Deze zorgt er voor dat de treintjes netjes op de stations stoppen en weer vertrekken.


Voor informatie over deze modelbaan kunt u rechtstreeks
contact opnemen met Marja Pollaert.

email : mhppollaert(at)home.nl
(at) vervangen door het apenstaartje

i.v.m. spam

Bekijk hier ons fotoalbum